Wanneer doe je er goed aan om hulp te zoeken & bij wie klop je eigenlijk aan bij FertiliPsy?
Fertiliteitsbehandelingen zoals OI, IUI of IVF/ICSI zijn lichamelijk belastend. Denk bijvoorbeeld aan hormoonbehandelingen, puncties en (kleine) ingrepen. Maar wist je dat de meeste vrouwen de mentale belasting van een fertiliteitsbehandeling veel zwaarder vinden? Hierbij gaat het om klachten die direct te maken hebben met de behandeling, zoals bijwerkingen van medicatie, maar ook om moeilijkheden die ontstaan in het dagelijks leven als gevolg van een fertiliteitstraject. Denk bijvoorbeeld aan een traject combineren met werk of omgaan met zwangerschapsaankondigingen van vriendinnen. Op heel veel vlakken van het leven kunnen de gevolgen van een vruchtbaarheidsbehandeling doorwerken. Met het verstrijken van de tijd en het uitblijven van een (doorgaande) zwangerschap, neemt de kans op mentale klachten helaas toe.
…in alle fasen van een fertiliteitstraject:
Herken jij jezelf in het volgende?
– Bevind je je in de achtbaan van een fertiliteitstraject en vind je het soms moeilijk om je hiervan los te maken?
– Worstel je met onzekerheid of weinig zelfvertrouwen en is het moeilijk om beslissingen te nemen?
– Ben je moe, opgebrand, angstig of heb je weinig vertrouwen in de toekomst?
– Merk je dat je relatie lijdt onder het fertiliteitstraject?
– Voel je dat je je grenzen steeds verder aan het verleggen bent om je kinderwens in vervulling te laten gaan?
– Is het moeilijk om je staande te houden tussen hoop en teleurstelling?
Als je één of meerdere van bovenstaande vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, is het goed om ondersteuning te zoeken.
Ik zal me even voorstellen: mijn naam is Petra en ik ben ruim 12 jaar werkzaam als psycholoog. Ik ben Psycholoog NIP en sinds 2017 heb ik mijn eigen praktijk. Ik houd mijn kennis up-to-date door regelmatig aanvullende scholingen te volgen zoals ACT en EMDR en ik heb kennis van CGT. Daarnaast ben ik ervaringskundige op het gebied van fertiliteitsbehandelingen (IUI, ICSI, TESE). Inmiddels heb ik, na ruim 6 jaar en heel wat tegenslagen, samen met mijn man een gezonde dochter (2020) en zoon (2023) mogen verwelkomen. Door het doorlopen van mijn eigen traject en het zien van wat er allemaal mist qua psychologische begeleiding, is de wens ontstaan om mijn kennis en ervaring in te zetten voor dames en hun partners, die zich in eenzelfde situatie bevinden. Uit deze wens kwam in 2020 FertiliPsy tot stand. Sinds 2023 vinden alle activiteiten van FertiliPsy uitsluitend nog online plaats.
Een onvervulde kinderwens, fertiliteitstraject en de bijkomende mentale problematiek is heftig, maar ook erg persoonlijk. Het is geen onderwerp dat je zomaar of met iedereen bespreekt. Het is dan fijn als je ergens terecht kunt waar je je op je gemak voelt. Mijn aanpak wordt gekenmerkt door laagdrempeligheid en een persoonlijke aanpak. Hoewel mentale klachten niets zijn om je voor te schamen, staat bij mij privacy hoog in het vaandel. Daarnaast ben ik ervaringskundige. Je bent dus in gesprek met een professional die zowel professioneel als als mens begrijpt waar je het over hebt en waar je mee zit. De ervaring leert dat dit als prettig wordt ervaren door cliënten. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat ervaringskundigheid van een professional bijdraagt aan herstel van psychische klachten.